• Nuci

  • 20 articole
  • Ordonează-le după:
  • Articole pe pagină:
Fibre alimentare
Fibrele – și mă refer desigur la fibrele alimentare - au o importanță crucială pentru sănătatea, vigoarea și vitalitatea omului. Fără de un aport regulat și adecvat de fibre – atât din punct de vedere cantitativ, cât și, mai ales, din punct de vedere calitativ - vitalitatea organismului uman se va înscrie pe o pantă lentă, dar sigură, care duce, zi după zi, spre decădere, boală, durere și o moarte prematură.
 
Te-ai întrebat vreodată cum ar arăta localitatea în care trăiește dacă gunoierii nu ar mai veni să colecteze deșeurile din containerele de gunoi timp de 2-3 săptămâni?!
Te-ai întrebat vreodată cum ar arăta casa în care locuiești dacă nu ar mai da nimeni cu mătura în ea timp de vreo 2-3 luni?! Nu ar arăta cumva ca la porci, nu ca la oameni?!
 
Te-ai întrebat vreodată cum va arăta fața ta, pielea ta, sănătatea și vigoarea ta peste 20/30/40 de ani în care principala ta preocupare nu a fost alta decât să-ți satisfaci poftele și papilele gustative din gură, timp în care organismul tău așteaptă, cu mare răbdare – ce-i rămâne să facă?! - zi după zi să-i furnizezi substanțele și nutrienții atât de necesari pentru buna funcționare a organelor și a sistemelor sale?
 
Citește mai mult despre fibre pe 5Fructe. Ro:
 
Curiozități despre nucile pecan
1. Ești în căutare după niște nuci care sunt în același timp și gustoase și foarte sănătoase pentru organismul tău, aducând multiple beneficii pentru sănătate? Încearcă nucile pecan! Nucile pecan sunt considerate, dintre toate nucile, ca având cele mai puternice capacități antioxidante. Aceste nuci sunt în mod special bogate în una din formele vitaminei E numită gama-tocoferol. Studiile desfășurate la Universitatea din Loma Linda (ULL) au scos în evidență faptul că antioxidanții găsiți în mod natural în nucile pecan pot să-ți întărească inima, ajutându-te să reduci riscurile de îmbolnăvire. Aceste studii au relevat că, după consumarea nucilor pecan, nivelele de gama-tocoferol din organism s-au dublat, iar colesterolul rău (LDL) din sânge s-a diminuat, chiar și cu 33%. Iată ce a afirmat Dr. Ella Haddad, cercetător la ULL: ”Testele noastre au arătat că consumul de nuci pecan crește cantitatea de antioxidanți sănătoși din organism. Acest efect protector este important pentru prevenirea dezvoltării diverselor boli, precum cancerul sau bolile de inimă.”
 
2. Statul Texas a adoptat nucul de pecan încă din 1919. De fapt, guvernatorul statului Texas James Hogg a cerut să i se planteze un nuc de pecan lângă mormântul său. Nucul brazilian poate să atingă înălțimi impresionante, nu însă și pentru nucul pecan, acesta din urmă putând să atingă înălțimi de până la 60 de metri. Câți doritori credeți că se pot găsi să urce într-un astfel de pom?!
 
Citește mai mult despre nucile pecan și beneficiile lor pe 5Fructe. Ro:
 
Curiozități despre nucile obișnuite, românești
1. Nucile obișnuite, cele care cresc din abundență în România, sunt niște fructe cu proprietăți cu totul deosebite, distingându-se dintre toate nucile prin conținutul cel mai ridicat de acizi grași esențiali omega-3. Omega-3 este una dintre marile descoperiri în materie de nutriție a ultimelor zeci de ani – practic toți nutriționiștii recomandând includerea unor surse bogate de omega-3 în dieta zilnică. Dacă nucile macadamia sunt Rolls Royce-ul familiei denuci, atunci nucile obișnuite se califică cu siguranță pentru premiul special de Cadillac!
 
2. Dacă aveți probleme cu somnul, atunci consumați puțin miez de nucă înainte de culcare. Miezul de nucă este bogat în melatonină, un hormon care te ajută să ai un somn bun și odihnitor. România se află în topul țărilor producătoare de miez de nucă.
 
Citește mai mult despre nuci și beneficiile lor pe 5Fructe. Ro:
 
Curiozități despre arahide
1. Cele mai consumate nuci sunt... arahidele. Două treimi (2/3) din totalul nucilor consumate sunt arahide. Americanii cheltuiesc anual 800 milioane de dolari pe aceste bunătăți.
 
2. Având nu unul, nu două, ci 6 orașe care poartă numele de Peanut putem fi siguri că americanii chiar sunt îndrăgostiți de arahide. Care o fi explicația? Poate pentru că arahidele sunt o sursă excelentă de vitamina B1 (tiamina) – cunoscută și sub denumirea de vitamina bunei dispoziții?! Dar stai! Arahidele nu sunt de fapt nuci, ci legume. Dar cui îi pasă de aceste finețuri de ordin bilogic?! Dacă lumea a hotărât că din punct de vedere practic arahidele sunt nuci, atunci acestea sunt nuci și nu ai ce-i face...
 
Citește mai mult despre arahide și beneficiile lor pe 5Fructe.Ro:
 
Noi vă recomandăm!
Curiozități despre nucile macadamia
1. Nucile macadamia sunt considerate de unii nutriționiști drept regina nucilor, având, pe de-o parte, conținutul cel mai ridicat de grăsimi (până la 75%), iar pe de celaltă parte, cel mai scăzut conținut de proteine dintre toate nucile. Aceasta să fie oare explicația pentru gustul lor delicios?!
 
Cu toate acestea nu numai că nu te îngrașă, ci te și binecuvântează cu o mulțime de beneficii! Care o fi explicația?! Citește articolul Nucile macadamia - beneficii și utilizări și vei afla răspunsul...
 
2. Nucile macadamia, de asemenea, au coaja cea mai tare dintre toate nucile, necesitând o presiune mai mare de 21 kilograme-forță pe centimetrul pătrat pentru a fi sparte.
 
3. Doar 2 dintre cele 9 specii de nuc macadamia sunt comestibile, celelalte fiind nocive și/sau necomestibile.
 
4. Țineți nucile macadamia cât mai departe de câini – acestea sunt toxice pentru patrupedele care latră.
 
5. Uleiul de macadamia este un ingredient prețios în foarte multe produse cosmetice și de îngrijire a pielii, prețuire care se datorează concentrației ridicate a acidului omega-7 (acidul palmiteleic).
 
Citește mai mult despre nucile macadamia și beneficiile lor pe 5Fructe. Ro:
 
Curiozități despre migdale
1. Atât fisticul, cât și migdalele au fost cunoscute oamenilor din cele mai vechi timpuri, fiind menționate în Geneza, prima carte din Biblie, în lista celor mai bune roade ale țării:
”Israel, tatăl lor, le-a zis: "Fiindcă trebuie, faceți așa. Luați-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale țării, ca să duceți un dar omului aceluia, și anume: puțin leac alinător, și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale.” Geneza 43:11
 
2. Migdalele au o perioadă de viață foarte lungă, putând fi păstrate în frigider până la 2 ani. Viața lungă a migdalelor se datorează faptului că acestea sunt bogate în vitamina E. Consumul a doar 28 grame de migdale asigură un aport de 37% a necesarului zilnic de vitamina E.
 
 
3. Circa 40% din totalul producției de migdale este achiziționat de către producătorii... de ciocolată. Producătorii de ciocolată nu se satură niciodată de migdale, aceștia încercând să-și facă cât mai atractive produsele nu doar prin gust, ci și prin conținutul sănătos de ingrediente. Fapt pentru care trag migdalele, arahidele sau alunele de pădure în ciocolată. Cu toate acestea recomandarea mea este să nu vă lăsați duși de vântul ciocolatei prea mult. Consumați nucile sub forma lor naturală – de dorit crudă – aceasta este forma cu cele mai multe beneficii pentru sănătatea ta!
 
Citește mai mult despre migdale și despre beneficiile lor pe 5Fructe.Ro:
 
Curiozități despre fistic
1. Fisticul este cunoscut ca nuca zâmbitoare în Iran, iar în China ca nuca fericită. De aceea le-o fi plăcând copiilor atât de mult fisticul?! Copiii știu de unde vine fericirea! Or fi oare la fel de fericiți și părinții când trebuie să scoată peste 70 de lei pentru un kg de fistic crud?!
 
2. 90% din producția totală de fistic provine din Turcia și Iran, în timp ce Italia, Afganistan și SUA (California) produc restul de 10%.
 
3. Legendele spun că fisticul este un simbol al fericirii și al belșugului pentru cei care se iubesc, aceștia dându-și întâlnire sub ramurile fisticului în nopțile cu lună.
 
Citește mai mult despre fistic pe 5Fructe.Ro:
 
Curiozități despre nucile braziliene
Nucile braziliene se luptă pentru titlul onorabil de rege al nucilor, fiind sursa naturală cea mai bogată în seleniu. O singură nucă braziliană este, de obicei, suficientă pentru a acoperi întreaga doza zilnică recomandată de seleniu. Seleniul este un antioxidant puternic care are un rol important în ”vânarea” și neutralizarea radicalilor liberi, ajutându-te astfel să rămâi mai tânăr și mai sănătos.
 
Nucile braziliene sunt, de asemenea, fructele celui mai longeviv copac din lume (longevitate 500 - 600 ani). Copacul în care cresc nucile braziliene poate, de asemenea, să atingă înălțimi impresionante, ajungând până la o înălțime de 40-50 de metri și la un diametru de aproape 2,5 metri. La o înălțime atât de mare nu sunt prea mulți doritori care să se cațere în nuc pentru a-i culege fructele, preferând să le strângă de pe jos, atunci când acestea cad în mod natural pe pământ. În plus, capsula în care se află semințele nucilor braziliene, în număr de la 12 până la 20, cântărește între 1,4 și 1,8 kg. Ce s-ar întâmpla cu țeasta ta dacă ar lua cunoștință cu o astfel de capsulă aflată în cădere de la 40-50 de metri?! Nu ar fi o experiență prea interesantă!
 
Cele mai multe nuci braziliene vin din Bolivia, nu din Brazilia. Și atunci de ce se mai numesc nuci braziliene?! Nu ar trebui să se numească nuci boliviene?!
 
Află mai mult despre nucile braziliene pe 5Fructe.Ro: Nuci braziliene - beneficii și proprietăți
Seleniul
Seleniul este un mineral care se găsește în mod natural în sol, fiind de asemenea prezent în anumite alimente și chiar și în apă. Seleniul face parte din lista de minerale estențiale pentru buna funcționare a organismului uman. Care este rolul său în organism?
 
Seleniul funcționează în mod sinergetic împreună cu vitamina E, potențându-și puterea unul celuilalt. De aceea este bine să te asiguri de o sursă alimentară în vitamina E. Nucile - arahidele,nuci braziliene - sunt un start bun pentru suplinirea nevoilor de vitamina E.
 
Nucile braziliene sunt o sursă excelentă de seleniu. O singură nucă braziliană este suficientă pentru a acoperi întreaga doză zilnică recomandată.
 
Citește mai mult despre seleniu pe 5Fructe.Ro:
 
Nuci macadamia
Nucile macadamia sunt mai puțin cunoscute în România. Însă încetul cu încetul acestea devin din ce în ce mai populare și la noi - atât datorită gustului fin, cât și datorită beneficiilor deloc de neglijat pe care acestea le aduc sănătății. Ce fel de beneficii?! Mă bucur că întrebi! Le afli mai jos...
Nucile macadamia au fost considerate o bună perioadă de timp fructe uscate de lux din cauza prețurilor mari pe care nu și le puteau permite foarte multă lume. Însă, odată cu extinderea cultivării nucilor de macadamia pe suprafețe din ce în ce mai extinse, s-a ajuns atât la o satisfacere mai bună a cererii (în unii ani oferta chiar depășind cererea), cât și scăderea prețurilor. Iar ca rezultat mase din ce în ce în mai largi de oameni au început să și le permită, încluzându-le în dieta lor.
Nucile macadamia se deosebesc de alte feluri de nuci prin conținutul lor bogat de grăsimi (75%), bătând la acest capitol chiar și nucile pecan (a căror conținut de grăsimi depășește de asemenea 70%).
Da, dar se pune întrebarea:
”Dacă nucile macadamia conțin atât de multe grăsimi nu o să mă îngraș oare consumându-le?”
 
Este o întrebare de bună simț, nu-i așa?!
Răspunsul îl citești accesând următorul articol:
 
Nuci pecan
Nucile pecan sunt niște nuci asemănătoare cu nucile obișnuite, în ultimul timp ajungând să fie cunoscute și de populația țării noastre. Nucile pecan sunt fructele nucului pecan (Carya illinoinensis – atinge înălțimi până la 60 de metri și este originar din Mexic și America; un pom care are o durabilitate cuprinsă între 200 - 300 de ani).
 
Nucile pecan sunt mai dulci la gust decât nucile obișnuite și au coaja mai subțire decât acestea. Nucile pecan se disting de celelate nuci printr-un conținut ridicat de grăsimi – peste 70% din total - cel mai mare dintre toate nucile, cu excepția nucilor macadamia. Profilul acelor grăsimi însă este unul care este benefic pentru sănătatea omului, peste 90% dintre grăsimile conținute fiind fie acizi grași mononesaturați, fie acizi grași polinesaturați.
 
Nucile pecan cresc în mănunchiuri (câte 2 – 20 de nuci pecan grupate laolaltă), iar atunci când se coc cad pe jos și astfel pot fi adunate, fiind foarte greu de cules datorită înălțimilor foarte mari la care pot ajunge nucii pecan.
 
Arahidele - beneficii pentru sănătate
Arahidele - Arachis Hipogaea, din familia Leguminoase - sau alunele de pământ sunt o specie de erbacee ale cărui fructe se coc în sol, nefiind prin urmare niște nuci adevărate. De fapt, arahidele se încadrează din punct de vedere botanic în categoria leguminoaselor. La nuci acestea sunt incluse mai mult din rațiuni de ordin practic – având foarte multe beneficii și proprietăți în comun cu nucile - dar și din cauza tecii și al aspectului pe care îl iau arahidele la coacere.
Arahidele sunt prezente peste tot, fiind foarte greut de evitat – în ciocolată, presărate sau încorporate în biscuiți, în prăjituri și în müsli. Acestea însă pot fi consumate și ca atare – fie crude (de ce nu?!), fie prăjite (forma îndrăgită de cei mai mulți) și, de obicei, sărate puțin. O altă formă sub care se comercializează este untul de arahide – care este îndrăgit de mulți și mai ales de către copii.
 
Pagina: 12
Created in 0.0625 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.