Leguminoase
- 2 articole
Consumul de năut aduce următoarele beneficii sănătății:
-
Asigură organismului necesarul de proteine – un aspect cu o semnificație deosebită legat de năut este conținul său bogat în proteine, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru includerea în alimentația oricărui om și, mai ales, a vegetarienilor. Însă - chiar dacă acesta oferă o sursă bună de proteine - recomandarea este totuși să nu faceți din năut unica sursă. Alternați consumul său cu alte alimente bogate în proteine, cum ar fi: hrișca, orezul, soia,quinoa.
-
Normalizează nivelul glicemiei din sânge – ca și alte leguminose, năutul conține o formă complexă de carbohidrați care se digeră încet, eliberând treptat energia. În felul acesta se evită creșterea bruscă a glicemiei din sânge, ceea ce este foarte important pentru diabetici.
-
Ajută la controlul greutății corporale – boabele de năut sunt bogate atât în proteine, cât și în fibre alimentare, ceea ce înseamnă o sațietate sportiă în urma consumului. Șimțindu-te sătul nu vei mai avea o nevoie atât de presantă de a servi și alte gustări nesănătoase între mese.
Soia („Glycine max”, denumirea latină a acestei plante erbacee din familia botanică Leguminoasae, ce poate ajunge între 50 cm – 1 m, cu boabe în forme sferice de culoare bej și care cresc într-o teacă asemănătoare celei de mazăre). Pentru chinezi, soia reprezintă produsul principal cultivat de mai bine de 3000 de ani, iar de aici s-a răspândit și în Japonia; în Europa abia în secolul al XVII-lea, iar în SUA a fost cultivată două secole mai târziu (al XIX-lea), unde a ajuns să fie apreciată și consumată ca aliment pentru hrana umană abia din secolul XX-lea.
În cartea „Studiul China”, dr. T. Colin Compbell și Thomas M. Campbell II subliniază că atât chinezoaicele, cât și japonezele nu au probleme de menopauză și incidența mai mică a cancerului de sân, datorită consumului de soia. Boabele de soia sunt bogate în proteine (36,5%), mai mult decât carnea (20%) și oăle (12,5%). Soia conține: grăsimi (acizi grași nesaturați care reduce nivelul colesterolului), carbohidrați (soia are puțin amidon comparativ cu alte leguminoase, astfel poate fi consumată și de diabetici); vitamine (B1, B2, B6 și E); minerale (fosfor, magneziu, potasiu, calciu, cupru, zinc, mangan); fibră vegetală (9,3 %) și substanțe fitochimice: izoflavonele (fitoestrogen, hormon feminin de origine vegetală similar estrogenului, fără a avea însă efecte secundare), fitosteroli (blochează absorția de colesterol din alimente), inhibatori de protează (prin procesarea soiei aceștia se diminuează și au efect anticancerigen) și acid fitic.