• Leguminoase

  • 2 articole
  • Ordonează-le după:
  • Articole pe pagină:
Năutul - ce beneficii aduce sănătății?
Consumul de năut aduce următoarele beneficii sănătății:
  1. Asigură organismului necesarul de proteine – un aspect cu o semnificație deosebită legat de năut este conținul său bogat în proteine, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru includerea în alimentația oricărui om și, mai ales, a vegetarienilor. Însă - chiar dacă acesta oferă o sursă bună de proteine - recomandarea este totuși să nu faceți din năut unica sursă. Alternați consumul său cu alte alimente bogate în proteine, cum ar fi: hrișcaorezulsoia,quinoa.
  2. Normalizează nivelul glicemiei din sânge – ca și alte leguminose, năutul conține o formă complexă de carbohidrați care se digeră încet, eliberând treptat energia. În felul acesta se evită creșterea bruscă a glicemiei din sânge, ceea ce este foarte important pentru diabetici.
  3. Ajută la controlul greutății corporale – boabele de năut sunt bogate atât în proteine, cât și în fibre alimentare, ceea ce înseamnă o sațietate sportiă în urma consumului. Șimțindu-te sătul nu vei mai avea o nevoie atât de presantă de a servi și alte gustări nesănătoase între mese.
 
Soia
Soia („Glycine max”, denumirea latină a acestei plante erbacee din familia botanică Leguminoasae, ce poate ajunge între 50 cm – 1 m, cu boabe în forme sferice de culoare bej și care cresc într-o teacă asemănătoare celei de mazăre). Pentru chinezi, soia reprezintă produsul principal cultivat de mai bine de 3000 de ani, iar de aici s-a răspândit și în Japonia; în Europa abia în secolul al XVII-lea, iar în SUA a fost cultivată două secole mai târziu (al XIX-lea), unde a ajuns să fie apreciată și consumată ca aliment pentru hrana umană abia din secolul XX-lea.
În cartea „Studiul China”, dr. T. Colin Compbell și Thomas M. Campbell II subliniază că atât chinezoaicele, cât și japonezele nu au probleme de menopauză și incidența mai mică a cancerului de sân, datorită consumului de soia. Boabele de soia sunt bogate în proteine (36,5%), mai mult decât carnea (20%) și oăle (12,5%). Soia conține: grăsimi (acizi grași nesaturați care reduce nivelul colesterolului), carbohidrați (soia are puțin amidon comparativ cu alte leguminoase, astfel poate fi consumată și de diabetici); vitamine (B1, B2, B6 și E); minerale (fosfor, magneziu, potasiu, calciu, cupru, zinc, mangan); fibră vegetală (9,3 %) și substanțe fitochimice: izoflavonele (fitoestrogen, hormon feminin de origine vegetală similar estrogenului, fără a avea însă efecte secundare), fitosteroli (blochează absorția de colesterol din alimente), inhibatori de protează (prin procesarea soiei aceștia se diminuează și au efect anticancerigen) și acid fitic.
 
Created in 0.0447 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.