Ceai
- 2 articole
Un rol important printre produsele pădurilor nu îl are doar lemnul, pe care acestea îl furnizează unităților de exploatare, ci și varietatea de fructe de pădure care sunt folosite în alimentația oamenilor și a animalelor. Așa se explică interesul tot mai mare pentru adaptarea în culturi a majorității arbuștilor fructiferi care se găsesc în sălbăticia pădurilor, căci fructele de pădure, precum: agrișele, alunele, nucile, castanele, coacăzele, merele pădurețe, zmeura, murele, perele pădurețe, moșmoanele, gherghinele, scorușele, porumbele, cătina, cireșele și vișinele de pădure, mălinele, coarnele, afinele, măceșele și altele, întăresc imunitatea organismului și combat anumite boli.
Una dintre delicatesele rusești, dar întâlnită și în gastronomia scandinavă, este chiselul de fructe uscate (preparat culinar asemănător cu dulceața, dar cu deosebirea că fiertura fructelor se face cu o concentrație redusă de zahăr și se servește imediat datorită pericolului de fermentare; fie rece sau cald, decorat cu frișcă). Pentru prepararea acestui desert se pot folosi fie mere, cireșe uscate sau fructe de pădure.
Chiselul de fructe uscate nu este doar foarte delicios, ci are și proprietăți terapeutice fiind recomandat în: gastrite hipoacide și hiperacide, constipație, dispepsie cu putrefacție (tulburare a digestiei), boli hepatice, colecistite (inflamații ale vezicii biliare), litiază biliară, afecțiuni ale inimii, nefropatii (afecțini ale rinichilor), hipertensiune, gută (boala provocată de depunerea sărurilor acidului uric în regiunea unor articulații care duce la paralizie) și altele.
Citește continuarea accesând următorul articol: Chiselul de fructe uscate – desert cu multiple beneficii pentru sănătate