• Blog

  • 67 articole
  • Ordonează-le după:
  • Articole pe pagină:
Vanilia - beneficii pentru sănătate
Printe mirodeniile de mult cunoscute se numără și vanilia (Vanilla planifolia, familia Orchidaceae), care este o plantă aromatică, al cărui parfum plăcut este dat de conținutul de vanilină. Proprietățile aromatice ale vaniliei au fost apreciate de către europeni odată cu descoperirea și amploarea pe care a luat-o consumul de cacao. Aztecii cunoșteau vanilia însă mult mai de mult.
Vanilia este o liană lungă, epifită, cu rădăcini adventive la noduri. Frunzele vaniliei sunt oblongi, plane și netede, iar florile au o culoare galben – verzuie și doar pentru o singură zi are înflorirea.¹ Fructul este o capsulă lungă de 15 – 30 cm, cărnoasă, ce se deschide prin două valve și conține o rășină aromată. Semințele vaniliei sunt minuscule și negre, în număr de circa 25 000. Pentru consum, fructele sunt recoltate înaintea maturării, după care sunt supuse unui tratament special de fermentare.
În prezent este mult cultivată în zonele tropicale ale globului, dar trebuie polenizată artificial deoarece îi lipsește polenizatorul, insectele genului Melipora ce sunt specifice doar litoralului Mexican, de unde este originară și vanilia.² În comerț vanilia este comercializată în sticluțele de esențe de vanilie, în plicurile de zahăr vanilat, bețe de vanilie și altele.
 
Migdalele - beneficii
Migdalele, în special cele crude, se află, cu siguranță, pe lista scurtă de alimente sănătoase - nuci și semințe - ale persoanelor care sunt activ interesate de propria lor sănătate și de sănătatea celor dragi din jurul lor. Datorită multiplelor beneficii pe care le aduc, migdalele se bucură de o reală apreciere mai ales din partea oamenilor aplecați spre o dietă vegetariană. Acestea nu necesită să fie păstrate în frigider și sunt foarte ușor de transportat, fiind astfel un bun candidat pentru o gustare ușoară sau ca pontențiator de gust pentru foarte multe feluri de mâncare. Spre deosebire de alte nuci, migdalele conțin o proporție mai mare de grăsimi ”sănătoase”, care aduc reale beneficii pentru sănătate. Poate că este de prisos, însă totuși voi menționa următorul lucru: migdalele crude prezintă mult mai multe beneficii în comparație cu migdalele prăjite sau cele trase în glazură.
Migdalele crude au fost recomandate în tratarea multor afecțiuni încă din antichitate de medici și învățați, precum: Teofrast, Porcius Cato, Columella și Scribonius Largus. Plecând de la considerentele legate de gustul lor plăcut, medicii arabi recomandau de asemenea migdalele ca medicament.
Migdalele fac parte din grupa de fructe uscate, căci de la aceste fructe se consumă sâmburii.
 
Caju - beneficii pentru sănătate
Nucile (sau alunele) caju sunt cu siguranță preferatele multora atunci când le apare nevoia să servească o gustare savuroasă și sănătoasă, ceea ce se întâmplă fie prin consumul de nuci caju ca atare, fie într-un mix de caju cu fructe uscate, nuci, semințe, migdale și alune. De ce? În primul rând, pentru că acestea sunt foarte gustoase. Cumperi un kilogram de caju crud și începi să ronțăi o nucă după alta și nici măcar nu realizezi prea bine când s-a golit punga! În al doilea rând, caju este preferat din cauza numărului relativ scăzut de calorii în comparație cu alte nuci și alune: 553 kcal/100 grame de nuci.
Consumul de caju a luat avânt în Occdent în ultimul timp, cauza fiind legată de răspândirea tot mai largă a informațiilor referitoare la multiplele beneficii pe care la aduce consumul de nuci sănătății omului, reprezentând un supliment important la dieta zilnică în vederea evitării și combaterii unei palete largi de boli cronice.
 
Orezul - beneficii pentru sănătate
Cultura orezului datează de cel puțin 5000 de ani, această cereală avându-și centrul genetic în regiunea Indo-Malayeză.
Potrivit datelor istorice, avem dovezi de pe vremea împăratului chinez Schen-Nung (2737 – 2705 înainte de Hristos) care semăna cinci plante considerate sfinte: orezul, meiul, grâul, orzul și soia.
Din China, orezul trece în Japonia, India, Jawa, Persia, Iran, Siria, valea Fergana. În Europa, orezul a ajuns să fie adus de Alexandru Macedon, în urma expediție acestuia făcută în India (327- 325 înainte de Hristos). Romanii l-au importat inițial ca medicament, iar grecii l-au cultivat sporadic în Tesalia, orezul ajungând să fie cultivat pe suprafețe mai mari abia în anul 711 în Spania, inițiatori fiind arabii. În Italia, cultura orezului se datorează armatelor lui Carol Quintul în secolul al XVI-lea, iar în Balcani turcii au fost cei care l-au cultivat inițial.
În comerț putem găsi diferite sortimente de orez: orez brun, orez basmati preziert, orez integral și alte sortimente, însă orezul decorticat (adică rafinat) este cel mai puțin hrănitor. Este recomandat să consumăm orezul în funcție de afecțiunile pe care dorim să le tratăm (exemplu: orezul roșu este indicat în special femeilor, fiind benefic în cazul combaterii cancerului de sân).
 
Noi vă recomandăm!
Semințe de susan - benefice pentru sănătatea omului
Susanul (Sesamum indicum) este originar din India și a fost una dintre plantele cultivate de către poparele orientale pentru extragerea uleiului. Despre susan găsim informații scrise de istoricul antic Pliniu cel Bătrân, dar vechimea acestei plante o putem afla și din culegerea de povești arabe „Halima” sau în povestea „Ali Baba și cei 40 de hoți”. Cultura susanului este mai restrânsă deoarece are nevoie de o temperatură medie zilnică de 23 – 24º C, iar recoltarea este îngreunată de capsule (fructele susanului) care se coc eșalonat (de la vârf la bază) și plesnesc ușor împrăștiind semințele în toate părțile.¹
În comerț putem găsi semințe de susan alb sau semințe de susan negru (care este mai aromat și puternic antioxidant decât cel alb); ambele sortimente de semințe fiind valoroase din punct de vedere nutritiv, căci conținutul bogat în calciu fac din susan o sursă importantă de nutrienți care oferă organismului energie, diminuând procesele îmbătrânirii tuturor acelora care îl consumă în mod regulat.
 
Cuișoarele și scorțișoara - beneficii pentru sănătate
Cu siguranță știm că, dacă nu ar fi existat mirodeniile, aurul, rășinile aromate, fildeșul, pietrele prețioase și lemnul prețios, poate că Orientul nu ar fi fost atât de cunoscut. Printre primele informații cu privire la comerțul cu mirodenii le găsim în inscripțiile de pe vreme reginei egiptene Hatșepsut (1520 -1505 î.e.n). Aceste mirodenii treceau prin multe mâini înainte ca să ajungă în Europa, la un preț foarte mare, căci de la indieni erau cumpărate de arabii comercianți care le vindeau apoi egiptenilor, după care ajungau în sfârșit să fie cumpărate de către europeni. Astfel s-a dorit găsirea unui alt drum spre patria mirodeniilor, spre India și cel care a soluționat această problemă a fost portughezul Vasco da Gama, în 1498 călătorind prin Oceanul Atlantic, sudul Africii, portul Zanzibar, Oceanul Indian și India, cu escale în portul Zanzibar și insula Socotra. Desigur acest drum a fost în folosul portughezilor și astfel mirodeniile au ajuns în Europa pe acest drum cu un preț mai mic decât cele obținut pe vechiul drum. De asemenea descoperirea a noi pământuri, dar și dezvoltarea științei botanicii au făcut ca noi plante aromatice să fie cunoscute și utilizate.
Scorțișoara
Scorțișoara (Cinnamomum zeylanica, familia Lauraceae) este un condiment apreciat atât pentru aromă, cât și pentru beneficiile pe care le aduce organismului, din punct de vedere medical. Scorțișorul este un copac exotic, înalt de 10 -15 m, cu frunze mereu verzi și oval – ascuțite care persistă mai mulți ani pe ramuri. Scorțișoara care se comercializează se obține în urma procedurilor de tăiere, de decojire și de uscare a ramurilor tinere ale scorțișorului. După ce coaja ramurilor se usucă până devine de culoare cărămizie – roșiatică, urmează procedura de măcinare obținându-se scorțișoara măcinată care este ambalată în recipiente cu gramaje diferite. Scorțișoara măcinată este bogată în nutrienți: minerale (calciu, mangan, fier etc.), fibre, acetat cinamic care reduce vâscozitatea trombocitelor.
 
Beneficii și utilizări ale scorțișoarei
  1. Stimulantă a circulației sanguine!
  2. Inhibator al bacteriilor!
  3. Aromoterapie – stimularea și relaxarea sistemului nervos!
  4. Îmbunătățește digestia și ajută la slăbit!
  5. Întărește sistemul imunitar!
 
Cuișoare
Cuișoarele - bobocii florali ai arborelui de cuișoare (Eugenia caryophyllata, familia Myrtaceae) recoltați înainte de înflorire; acestea sunt foarte bogate în uleiuri cu miros puternic (eugenol, tanini, flavonoide și altele). Arborele de cuișoare poate atinge înălțimi cuprinse între 10 – 20 m, cu frunze mereu verzi, ajung să aibă bulbi florali abia după 20 de ani de la plantare și apoi timp de încă 50 de ani sunt fertili.
 
Beneficii și utilizări ale cuișoarelor?
  1. Te ajută să lupți cu inflamațiile.
  2. Calmează durerile dentare!
  3. Vindecă afecțiuni ale pielii.
  4. Luptă împotriva bacteriilor și virușilor!
  5. Parfumul uleiului de cuișoare ajută la îndepărtarea oboselii și a stresului!
  6. Condimentează preparatele culinare!
 
Promo non-stop!
Piperul
Există comercializat piper de mai multe culori, anume: piper alb boabe, piper negru boabe sau măcinat, piper roșu boabe sau piper verde boabe sau măcinat. Aromele Indiei au fost cunoscute și utilizate încă din vremuri îndepărtate și au ajuns să fie apreciate și în bucătăria românească, fiind a adevărată artă utilizarea lor. Interesantă este evoluția numelui de la origine până a ajuns la noi: indienii îi spuneau „pipali”; perși care l-au luat de la ei, i-au schimbat puțin numele în „pippari”; grecii și romanii i-au spus „piperi”, iar la noi a ajuns sub numele de „piper”.
 
Nuci braziliene - beneficii
 Consumul de nuci braziliene aduce multiple beneficii pentru sănătatea omului:
 
Ajută la combaterea stresului oxidativ, întârziind astfel procesele îmbătrânirii 
Pentru a trăi un om are o nevoie permanentă de oxigen. Problema este însă că fiecare respirație are ca efect colateral generarea de radicali liberi, niște oxidanți care odată scăpați de sub control pot să-ți afecteze negativ celulele, grăbind astfel deteriorarea și îmbătrânirea organismului. Nucile braziliene conțin, așa cum s-a amintit deja, o cantitate extrem de mare de seleniu – un antioxidant puternic, care îți ajută organismul să lupte cu radicalii liberi.
 
Ajută la întărirea sistemului imunitar
Seleniul conținut de nucile braziliene ajută la sintetizarea antioxidantului principal al organismului glutation peroxidază, care are un rol foarte important în minimizarea efectelor negative cauzate de radicalii liberi.
 
Ajută la normalizarea funcției tiroidei
Seleniul este necesar pentru buna funcționare a glandei tiroide.
 
Ajută la controlul greutății
La fel ca și alte nuci, nucile braziliene sunt o sursă bogată în proteine și fibre alimentare, ceea ce ajută la potolirea foamei prin instalarea timpurie a simțului de sațietate. Oamenii care vor să slăbească însă trebuie să fie atenți la cantitatea totală de calorii ingerate, prin urmare nucile trebuie să fie consumate cu moderație.
 
Prunele - gustoase și sănătoase
Prunele, pe lângă faptul că sunt gustoase, constituie o sursă importantă de energie, furnizând fitonutrienți esențiali pentru sănătatea omului, vitamine, minerale și microelemente importante. Pentru a putea beneficia pe deplin de aceste minunate proprietăți, ele trebuie savurate, nu doar în preajma sărbătorilor, ci trebuie să fie incluse în meniul zilnic. Sub formă de fructe proaspete prunele sunt disponibile pentru consum doar pentru o scurtă perioadă de timp în cursul anului. În schimb sub forma de fructe uscate prunele sunt practic disponibile pe piață în cursul întregului an. De asemenea, sub forma prelucrată prunele sunt prezente în numeroase produse: marmeladă, compoturi, gem, magiun, dulceață, müsli.
 
Prunele sunt fructele prunului (familia Rosaceae, subfamilia PRUNOIDEAE, genul PRUNUS, specia DOMESTICA L.), un pom care poate ajunge la o înălțime de 5 metri. La genul Prunus sunt cunoscute circa 32 de specii, în peste 2000 de soiuri.
 
Smochinele uscate - beneficii pentru sănătate
Smochinele uscate fac parte din alimentația omului de mii și mii de ani. Cum stau însă lucrurile în România? Pe plaiurile mioritice smochinele uscate sunt mult mai populare decât smochinele proaspete. De ce oare?! Din motive ușor de priceput: cele proaspete sunt o prezență cam rară pe piață (fiind foarte delicate și perisabile), iar atunci când și pot fi văzute pe rafturile supermarketurilor te cam ustură la buzunar, fiind destul de scumpe (cel puțin în comparație cu cele uscate).
 
 
Smochinele uscate pot fi consumate ca atare sau pot fi utilizate pentru prepararea unei varietăți întregi de bucate: plăcinte, budinci, prăjituri, tarte, compoturi, dulceață, gemuri, jeleuri, iaurt cu smochine.
 
Smochinele uscate, în combinație cu alte fructe uscate (cireșe uscate, caise uscate, fructe goji uscate, etc) și cu nucile (miez de nucă, nuci braziliene, nuci pecan) și semințele de tot felul (semințe de susan, semințe de in, semințe de dovleac, semințe de mac, etc) pot reprezenta ideea salvatoare în fața ”lupilor” flămânzi din stomacul copiilor sau a soțului tău. Tot ce trebuie să faci este să fierbi cerealele tale favorite (orez brun, fulgi de ovăz, fulgi de secară, fulgi de porumb, etc) și să arunci mixul de fructe uscate, nuci și semințe peste ele. Este atât de simplu, nu-i așa?! Iar în plus mai este și hrănitor, gustos și sănătos!
 
Care sunt deci beneficiile consumului de smochine uscate?
 
 
Pagina: 1356
Created in 0.2547 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.