• Blog

  • 67 articole
  • Ordonează-le după:
  • Articole pe pagină:
Fibre alimentare
Fibrele – și mă refer desigur la fibrele alimentare - au o importanță crucială pentru sănătatea, vigoarea și vitalitatea omului. Fără de un aport regulat și adecvat de fibre – atât din punct de vedere cantitativ, cât și, mai ales, din punct de vedere calitativ - vitalitatea organismului uman se va înscrie pe o pantă lentă, dar sigură, care duce, zi după zi, spre decădere, boală, durere și o moarte prematură.
 
Te-ai întrebat vreodată cum ar arăta localitatea în care trăiește dacă gunoierii nu ar mai veni să colecteze deșeurile din containerele de gunoi timp de 2-3 săptămâni?!
Te-ai întrebat vreodată cum ar arăta casa în care locuiești dacă nu ar mai da nimeni cu mătura în ea timp de vreo 2-3 luni?! Nu ar arăta cumva ca la porci, nu ca la oameni?!
 
Te-ai întrebat vreodată cum va arăta fața ta, pielea ta, sănătatea și vigoarea ta peste 20/30/40 de ani în care principala ta preocupare nu a fost alta decât să-ți satisfaci poftele și papilele gustative din gură, timp în care organismul tău așteaptă, cu mare răbdare – ce-i rămâne să facă?! - zi după zi să-i furnizezi substanțele și nutrienții atât de necesari pentru buna funcționare a organelor și a sistemelor sale?
 
Citește mai mult despre fibre pe 5Fructe. Ro:
 
Schinduful
Schinduful (Trigonella foenum-graecum, Familia Leguminoase, înrudită cu sulfina) este o plantă aromatică, anuală, ce atinge înălțimi cuprinse între 30 – 60 cm și cu ramificații doar spre partea superioară a tulpinei unde se pot vedea frunze ascuțite, trifoliate (asemănătoare cu forma frunzelor de trifoi) și florile de culoare alb – gălbui, iar la bază sunt albastre – liliachii, grupate câte două între tija tupinii și codița frunzelor. Din flori se dezvoltă, după perioada de înflorire, niște păstăi subțiri, puțin arcuite (ca forma unui coic), în care se găsesc semințe de culoare brun – gălbuie utilizate încă din antichitate în scopuri terapeutice.
Schinduful este o plată medicinală, aromatică (asemănător la miros cu leușteanul) originară din Asia, însă a fost cultivată în India, Egipt, nordul Africii și în sudul Europei. La noi în țară se întâlnește sporadic, prin grădinile și vâlcelele cu soluri calcaroase numai din sudul țării, de-a lungul Dunării; se crede că a fost adusă pe meleagurile țării noastre din Bulgaria, unde – împreună cu cimbrul - sunt utilizate foarte mult ca și condimente.
De la schinduf cel mai mult se folosesc semințele măcinate (au gust dulce-amărui ca și zahărul brut ars), iar din plantă, în special în India și în Egipt, se utilizează doar lăstarii tineri care sunt folosiți, cu sau fără alte legume proaspete, pentru prepararea salatelor și a mâncărurilor.
Citește mai mult despre schinduf pe 5Fructe. Ro:
 
Curiozități despre nucile pecan
1. Ești în căutare după niște nuci care sunt în același timp și gustoase și foarte sănătoase pentru organismul tău, aducând multiple beneficii pentru sănătate? Încearcă nucile pecan! Nucile pecan sunt considerate, dintre toate nucile, ca având cele mai puternice capacități antioxidante. Aceste nuci sunt în mod special bogate în una din formele vitaminei E numită gama-tocoferol. Studiile desfășurate la Universitatea din Loma Linda (ULL) au scos în evidență faptul că antioxidanții găsiți în mod natural în nucile pecan pot să-ți întărească inima, ajutându-te să reduci riscurile de îmbolnăvire. Aceste studii au relevat că, după consumarea nucilor pecan, nivelele de gama-tocoferol din organism s-au dublat, iar colesterolul rău (LDL) din sânge s-a diminuat, chiar și cu 33%. Iată ce a afirmat Dr. Ella Haddad, cercetător la ULL: ”Testele noastre au arătat că consumul de nuci pecan crește cantitatea de antioxidanți sănătoși din organism. Acest efect protector este important pentru prevenirea dezvoltării diverselor boli, precum cancerul sau bolile de inimă.”
 
2. Statul Texas a adoptat nucul de pecan încă din 1919. De fapt, guvernatorul statului Texas James Hogg a cerut să i se planteze un nuc de pecan lângă mormântul său. Nucul brazilian poate să atingă înălțimi impresionante, nu însă și pentru nucul pecan, acesta din urmă putând să atingă înălțimi de până la 60 de metri. Câți doritori credeți că se pot găsi să urce într-un astfel de pom?!
 
Citește mai mult despre nucile pecan și beneficiile lor pe 5Fructe. Ro:
 
Curiozități despre nucile obișnuite, românești
1. Nucile obișnuite, cele care cresc din abundență în România, sunt niște fructe cu proprietăți cu totul deosebite, distingându-se dintre toate nucile prin conținutul cel mai ridicat de acizi grași esențiali omega-3. Omega-3 este una dintre marile descoperiri în materie de nutriție a ultimelor zeci de ani – practic toți nutriționiștii recomandând includerea unor surse bogate de omega-3 în dieta zilnică. Dacă nucile macadamia sunt Rolls Royce-ul familiei denuci, atunci nucile obișnuite se califică cu siguranță pentru premiul special de Cadillac!
 
2. Dacă aveți probleme cu somnul, atunci consumați puțin miez de nucă înainte de culcare. Miezul de nucă este bogat în melatonină, un hormon care te ajută să ai un somn bun și odihnitor. România se află în topul țărilor producătoare de miez de nucă.
 
Citește mai mult despre nuci și beneficiile lor pe 5Fructe. Ro:
 
Noi vă recomandăm!
Curiozități despre arahide
1. Cele mai consumate nuci sunt... arahidele. Două treimi (2/3) din totalul nucilor consumate sunt arahide. Americanii cheltuiesc anual 800 milioane de dolari pe aceste bunătăți.
 
2. Având nu unul, nu două, ci 6 orașe care poartă numele de Peanut putem fi siguri că americanii chiar sunt îndrăgostiți de arahide. Care o fi explicația? Poate pentru că arahidele sunt o sursă excelentă de vitamina B1 (tiamina) – cunoscută și sub denumirea de vitamina bunei dispoziții?! Dar stai! Arahidele nu sunt de fapt nuci, ci legume. Dar cui îi pasă de aceste finețuri de ordin bilogic?! Dacă lumea a hotărât că din punct de vedere practic arahidele sunt nuci, atunci acestea sunt nuci și nu ai ce-i face...
 
Citește mai mult despre arahide și beneficiile lor pe 5Fructe.Ro:
 
Curiozități despre nucile macadamia
1. Nucile macadamia sunt considerate de unii nutriționiști drept regina nucilor, având, pe de-o parte, conținutul cel mai ridicat de grăsimi (până la 75%), iar pe de celaltă parte, cel mai scăzut conținut de proteine dintre toate nucile. Aceasta să fie oare explicația pentru gustul lor delicios?!
 
Cu toate acestea nu numai că nu te îngrașă, ci te și binecuvântează cu o mulțime de beneficii! Care o fi explicația?! Citește articolul Nucile macadamia - beneficii și utilizări și vei afla răspunsul...
 
2. Nucile macadamia, de asemenea, au coaja cea mai tare dintre toate nucile, necesitând o presiune mai mare de 21 kilograme-forță pe centimetrul pătrat pentru a fi sparte.
 
3. Doar 2 dintre cele 9 specii de nuc macadamia sunt comestibile, celelalte fiind nocive și/sau necomestibile.
 
4. Țineți nucile macadamia cât mai departe de câini – acestea sunt toxice pentru patrupedele care latră.
 
5. Uleiul de macadamia este un ingredient prețios în foarte multe produse cosmetice și de îngrijire a pielii, prețuire care se datorează concentrației ridicate a acidului omega-7 (acidul palmiteleic).
 
Citește mai mult despre nucile macadamia și beneficiile lor pe 5Fructe. Ro:
 
Curiozități despre migdale
1. Atât fisticul, cât și migdalele au fost cunoscute oamenilor din cele mai vechi timpuri, fiind menționate în Geneza, prima carte din Biblie, în lista celor mai bune roade ale țării:
”Israel, tatăl lor, le-a zis: "Fiindcă trebuie, faceți așa. Luați-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale țării, ca să duceți un dar omului aceluia, și anume: puțin leac alinător, și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale.” Geneza 43:11
 
2. Migdalele au o perioadă de viață foarte lungă, putând fi păstrate în frigider până la 2 ani. Viața lungă a migdalelor se datorează faptului că acestea sunt bogate în vitamina E. Consumul a doar 28 grame de migdale asigură un aport de 37% a necesarului zilnic de vitamina E.
 
 
3. Circa 40% din totalul producției de migdale este achiziționat de către producătorii... de ciocolată. Producătorii de ciocolată nu se satură niciodată de migdale, aceștia încercând să-și facă cât mai atractive produsele nu doar prin gust, ci și prin conținutul sănătos de ingrediente. Fapt pentru care trag migdalele, arahidele sau alunele de pădure în ciocolată. Cu toate acestea recomandarea mea este să nu vă lăsați duși de vântul ciocolatei prea mult. Consumați nucile sub forma lor naturală – de dorit crudă – aceasta este forma cu cele mai multe beneficii pentru sănătatea ta!
 
Citește mai mult despre migdale și despre beneficiile lor pe 5Fructe.Ro:
 
Curiozități despre fistic
1. Fisticul este cunoscut ca nuca zâmbitoare în Iran, iar în China ca nuca fericită. De aceea le-o fi plăcând copiilor atât de mult fisticul?! Copiii știu de unde vine fericirea! Or fi oare la fel de fericiți și părinții când trebuie să scoată peste 70 de lei pentru un kg de fistic crud?!
 
2. 90% din producția totală de fistic provine din Turcia și Iran, în timp ce Italia, Afganistan și SUA (California) produc restul de 10%.
 
3. Legendele spun că fisticul este un simbol al fericirii și al belșugului pentru cei care se iubesc, aceștia dându-și întâlnire sub ramurile fisticului în nopțile cu lună.
 
Citește mai mult despre fistic pe 5Fructe.Ro:
 
Curiozități despre nucile braziliene
Nucile braziliene se luptă pentru titlul onorabil de rege al nucilor, fiind sursa naturală cea mai bogată în seleniu. O singură nucă braziliană este, de obicei, suficientă pentru a acoperi întreaga doza zilnică recomandată de seleniu. Seleniul este un antioxidant puternic care are un rol important în ”vânarea” și neutralizarea radicalilor liberi, ajutându-te astfel să rămâi mai tânăr și mai sănătos.
 
Nucile braziliene sunt, de asemenea, fructele celui mai longeviv copac din lume (longevitate 500 - 600 ani). Copacul în care cresc nucile braziliene poate, de asemenea, să atingă înălțimi impresionante, ajungând până la o înălțime de 40-50 de metri și la un diametru de aproape 2,5 metri. La o înălțime atât de mare nu sunt prea mulți doritori care să se cațere în nuc pentru a-i culege fructele, preferând să le strângă de pe jos, atunci când acestea cad în mod natural pe pământ. În plus, capsula în care se află semințele nucilor braziliene, în număr de la 12 până la 20, cântărește între 1,4 și 1,8 kg. Ce s-ar întâmpla cu țeasta ta dacă ar lua cunoștință cu o astfel de capsulă aflată în cădere de la 40-50 de metri?! Nu ar fi o experiență prea interesantă!
 
Cele mai multe nuci braziliene vin din Bolivia, nu din Brazilia. Și atunci de ce se mai numesc nuci braziliene?! Nu ar trebui să se numească nuci boliviene?!
 
Află mai mult despre nucile braziliene pe 5Fructe.Ro: Nuci braziliene - beneficii și proprietăți
Seleniul
Seleniul este un mineral care se găsește în mod natural în sol, fiind de asemenea prezent în anumite alimente și chiar și în apă. Seleniul face parte din lista de minerale estențiale pentru buna funcționare a organismului uman. Care este rolul său în organism?
 
Seleniul funcționează în mod sinergetic împreună cu vitamina E, potențându-și puterea unul celuilalt. De aceea este bine să te asiguri de o sursă alimentară în vitamina E. Nucile - arahidele,nuci braziliene - sunt un start bun pentru suplinirea nevoilor de vitamina E.
 
Nucile braziliene sunt o sursă excelentă de seleniu. O singură nucă braziliană este suficientă pentru a acoperi întreaga doză zilnică recomandată.
 
Citește mai mult despre seleniu pe 5Fructe.Ro:
 
Mărarul
Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă ierboasă, anuală, originară din zona mediteraneană și din Rusia. Are tulpina viguroasă și poate crește până la 1 metru înălțime, cu frunze mici și ascuțite și flori grupate în vârful plantei, în buchete de culoare galbenă, cu formă de umbelă.
 
Mărarul este rezistent la frig și se seamănă toamna sau primăvara timpuriu, la adâncimi de 2-3 cm în sol, necesitând mai multă apă doar în perioada de germinare.
 
Mărarul are o largă răspândire în bucătăria românească, făcând parte din lista celor mai îndrăgite și des folosite condimente. Se utilizează în ciorbe, se utilizează în plăcinți și unde nu se mai utilizează?! În arta gătitului mărarul este o plantă care se folosește în întregime: frunzele, tulpina și semințele. În plus, această plantă mai aduce și mulțime de beneficii pentru cei care o consumă. Ce beneficii?! Aflați un pic ma jos!
 
Află mai mult despre mărar pe 5Fructe.Ro:
 
Oregano
Oregano (Origanum vulgare, cunoscut și sub denumirea populară de șovârv) este o plantă cu aromă picantă (miros asemănător cu cimbrișorul) și cu înălțimi până la 50 – 60 de cm, ramificată spre vârf, unde cresc, sub aspect asemănător cu spicele, buchete de flori roșiatice, roz-albe sau liliachii, iar frunzele îi sunt ascuțite și puțin dantelate.
Semințele de oregano sunt foarte mici (într-un gram intră 12 000 de astfel de semințe), cu formă ovală, de culoare maroniu închis, cu putere de germinare valabilă doar 5 ani. Oregano este o plantă indigenă, perenă, ușor adaptabilă la orice fel de sol și nu necesită o întreținere deosebită, căci crește spontan pe marginea pădurilor, prin fânețe și livezi.
Oregano face parte din aceeași familie ca și cimbrul, busuiocul, salvia, menta, isopul, roinița, lavanda – Familia Labiatae (plante medicinale și aromatice de la care se folosesc terapeutic frunzele și florile).
Perioada de recoltare pentru oregano este în iunie – august, când florile sunt bine înflorite și după spălare, rămurelele de oregano se scutură bine și se lasă la aerisit și uscat undeva la umbră, pentru a nu permite ca razele solare să distrugă uleiul volatil conținut de întreaga plantă.
Oregano face parte din lista de condimente îndrăgite de toată lumea, pornind de la femeia de la țară care gătește pe cuptor, afară, și terminând cu bucătarii-șefi de la marele restaurante de lux.
 
Citește mai mult despre oregano pe 5Fructe.Ro: Oregano - beneficii care dau gust vieții tale!
Pagina: 13456
Created in 0.0811 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.