• Fructe uscate

  • 11 articole
  • Ordonează-le după:
  • Articole pe pagină:
Smochinele uscate - beneficii pentru sănătate
Smochinele uscate fac parte din alimentația omului de mii și mii de ani. Cum stau însă lucrurile în România? Pe plaiurile mioritice smochinele uscate sunt mult mai populare decât smochinele proaspete. De ce oare?! Din motive ușor de priceput: cele proaspete sunt o prezență cam rară pe piață (fiind foarte delicate și perisabile), iar atunci când și pot fi văzute pe rafturile supermarketurilor te cam ustură la buzunar, fiind destul de scumpe (cel puțin în comparație cu cele uscate).
 
 
Smochinele uscate pot fi consumate ca atare sau pot fi utilizate pentru prepararea unei varietăți întregi de bucate: plăcinte, budinci, prăjituri, tarte, compoturi, dulceață, gemuri, jeleuri, iaurt cu smochine.
 
Smochinele uscate, în combinație cu alte fructe uscate (cireșe uscate, caise uscate, fructe goji uscate, etc) și cu nucile (miez de nucă, nuci braziliene, nuci pecan) și semințele de tot felul (semințe de susan, semințe de in, semințe de dovleac, semințe de mac, etc) pot reprezenta ideea salvatoare în fața ”lupilor” flămânzi din stomacul copiilor sau a soțului tău. Tot ce trebuie să faci este să fierbi cerealele tale favorite (orez brun, fulgi de ovăz, fulgi de secară, fulgi de porumb, etc) și să arunci mixul de fructe uscate, nuci și semințe peste ele. Este atât de simplu, nu-i așa?! Iar în plus mai este și hrănitor, gustos și sănătos!
 
Care sunt deci beneficiile consumului de smochine uscate?
 
 
Prunele uscate - beneficii pentru sănătate
Prunele uscate se remarcă prin-un gust plăcut - cine s-ar putea îndoi de aceasta?! În același timp însă prunele uscate se disting și printr-o valoare nutritivă deosebită care aduce numeroase benefice sănătății omului.
După mere, prunele sunt fructele cele mai cultivate în România (conform unor surse aproximativ 40% din producția totală de fructe din România este reprezentată de prune). Prunele proaspete sunt disponibile doar o scurtă perioadă de timp în cursul anului (la sfârșitul verii, începutul toamnei). În rest, pe parcursul anului, prunele sunt disponibile pentru consum sub forma de fructe uscate.
Care deci sunt beneficiile pe care le aduce consumul de prune uscate sănătății???
 
Smochine uscate - ce beneficii aduc sănătății?
Consumul de smochine uscate aduce următoarele beneficii:
  1. Îți îmbunătățește digestia – smochinele uscate sunt o sursă foarte bogată în fibre alimentare (28 g de smochine uscate acoperă 11% din recomandarea cu privire la necesarul zilnic de fibre). De ce ai avea nevoie de fibre? Ce faci atunci când se acumulează praful și mizeria în casă? Dai cu mătura, nu-i așa?! Același lucru îl fac și fibrele în tractul tău digestiv – ”mătură” rezidurile acumulate, aruncându-le afară din organismul tău (altfel riști să te confrunți cu fel de fel de neplăceri în planul sănătății tale). De asemenea, bogăția de fibre recomandă smochinele uscate și pentru prevenirea și combaterea constipației.
     
  2. Te ajută să-ți menții greutatea corporală – Universitatea Loma Linda a făcut un studiu care a avut ca scop evaluarea efectului consumului de smochine uscate (de California) asupra colesterolului ”rău” (LDL – colesterol compus din lipoproteine cu densitate mică). Bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 30-75 de ani au fost împărțiți în mod aleatoriu în două grupe, urmând ca prima grupă să includă timp de 5 săptămâni câte 120 grame (adică circa 14 smochine, ceea ce este un număr destul de mare) de smochine uscate în dieta lor, iar participanții din cealaltă grupă au continuat să servească meniul lor obișnuit. După primele 5 săptămâni rolurile celor 2 grupe s-au inversat, pentru încă 5 săptămâni de studiu. Rezultatul? Cel puțin din punctul de vedere al controlului greutății rezultatul este cât se poate de interesant, în sensul că deși au servit o cantitate apreciabilă de smochine în fiecare zi, greutatea lor corporală nu s-a modificat!
     
  3. Te ajută să încetinești procesele îmbătrânirii – pentru a rămâne în viață un om are o nevoie permanentă de oxigen. Necazul este însă că fiecare respirație are ca efect colateral generarea de radicali liberi, niște oxidanți care, dacă se acumulează, riscă să fie scăpați de sub control, ceea ce poate să afecteze negativ celulele, grâbind astfel deteriorarea și îmbătrânirea organismului. Smochinele deshidratate conțin polifenoli, niște antioxidanți extrem de puternici care sunt un aliat de nădejde cu organismul tău în lupta sa necontenită cu radicalii liberi.
 
Coacăze uscate - ce beneficii aduc sănătății?
Consumul de coacăze uscate aduce următoarele beneficii:
  1. Te ajută în reglarea tranzitului intestinal – coacăzele uscate sunt o sursă bogată de fibre alimentare (conținând aproximativ 7 grame la o porție de 100 de grame de coacăze uscate, ceea ce ajută la funcționarea normală atât a tractului digestiv, cât și a întregului organism uman. Fibrele sunt de un real folos în prevenirea și tratarea consipației, contribuind la un tranzit intestinal mai bun și la detoxifierea organismului. Fibrele contribuie, de asemenea, la apariția rapidă a senzației de sațietate (reducând astfel nevoie permanentă de a ”ciuguli” ceva între mese). Atenție: produsele de origine animală (carnea, laptele, ouăle) nu conțin fibre deloc, acestea fiind prezente doar în produsele de origine vegetală (fructe, legume, cereale integrale, semințenuci).
     
  2. Te ajută să-ți asiguri necesarul zilnic de proteine – coacăzele uscate sunt o sursă destul de bogată în proteine (conținând aproximativ 4 grame de proteine la o porție de 100 de grame de coacăze uscate).
     
  3. Te ajută în lupta zilnică cu radicalii liberi – secundă de secundă ai nevoie de oxigen pentru a rămâne în viață. Totodată, secundă de secundă organismul tău generează, ca efect colateral, așa numiții radicali liberi, niște oxidanți care pe măsura acumulării lor în organism pot să-ți afecteze negativ sănătatea, accelerând procesele îmbătrânirii. Urmărele neplăcute ale radicalilor liberi se pot vedea, de exemplu, în ridurile de pe piele. Pentru a combate radicalii liberi ai nevoie de antioxidanți. Coacăzele uscate sunt o sursă bogată de antioxidanți, în specialantociani. Studiile științifice au scos la iveală că un consum regulat de coacăze negre poate ajuta la prevenirea cancerului, a îmbătrânirii premature, inflamațiilor și bolilor neurologice.
 
Noi vă recomandăm!
Caise uscate - beneficii uimitoare pentru sănătate...
  1. Este de folos în combaterea anemiei – caisele uscate sunt o sursă bună atât de fier – mineral necesar pentru combaterea anemiei, cât și de cupru – mineral necesar pentru convertirea fierului din organism în hemoglobină. Ceea ce ar putea fi de ajutor și femeilor care suferă scurgeri masive în timpul ”perioadei” lor lunare.
  2. Este de ajutor în îmbunătățirea digestiei – caisele uscate conțin o bogăție de fibre alimentare (pectine, celuloză) ceea ce ajută la tratarea constipației datorită efectului lor ușor laxativ. Constipația este cauzată, de regulă, de lipsa fibrelor din nutriție, stil sedentar de viață și inactivitate sportivă, putând însă să fie și un efect advers al unor medicamente, precum codeina. Fibrele alimentare odată ajunse în tractul digestiv ajută la ”măturarea” rezidurilor și a substanțelor nedorite în afara organismului.
  3. Este benefic în îngrijirea pielii – zeama obținută din caisele uscate poate fi folosită la tratarea mâncărimii pielii datorată arsurilor solare, eczemei sau scabiei, fiind de asemenea de ajutor și la curățirea acneei sau a altor probleme ale pielii. Pasta obținută din caisele deshidratate poate fi folosită și pentru exfolierea pielii. În plus, datorită conținutului lor bogat în antioxidanți caisele uscate te ajută să-ți păstrezi pielea netedă și tânără.
 
Prunele uscate - beneficii uimitoare pentru sănătate
La ce ajută consumul de prune uscate? Găsiți răspunsul mai jos:  
  1. Te ajută să slăbești – Universitatea din Liverpool a desfășurat o cercetare care a inclus 100 de participanți supraponderali și obezi, a căror alimentație conținea puține fibre. Cercetarea s-a întins pe o perioadă de 12 săptămâni. Scopul cercetării a fost aflarea răspunsului la întrebarea dacă includerea prunelor uscate în dieta de slăbire ajută sau nu la pierderea în greutate. Participanții au fost împărțiți în două grupe: cei din prima grupă au fost îndrumați să consume prune uscate - femeile 140 grame/zi, bărbații 171 grame/zi; cei din grupa a doua au urmat o serie de sfaturi cu privire la consumarea unor gustări sănătoase. La sfârșitul cercetării s-a constat că membrii primei grupe au pierdut în medie 2 kg din greutate și 2, 5 cm din talie. Membrii celeilalte grupe au pierdut în medie doar 1, 5 kg din greutate și 1, 7 cm din talie.
    Cercetarea a mai relevat faptul că cei care au consumat prune uscate au experimentat cea mai mare pierdere din greutate în ultimele 4 săptămâni ale studiului. După 8 săptămâni, aceștia au raportat simțăminte mărite de sațietate. Remarcabil este și faptulă că, în ciuda dozelor zilnice ridicate, prunele deshidratate au fost tolerate foarte bine.
     
  2. Reduce riscul de cancer de colon prin întărirea florei intestinale – un studiu făcut de cercetătorii de la Texas A&M, prezentată în 2015 la conferința de biologie experimentală în Boston, a relevat faptul că prunele uscate, în cazul în care sunt consumate cu regulariate, pot să reducă riscul de apariție a cancerului la colon. Autorul studiului Dr. Nancy Turner explică: ”Ca rezultat al studiului nostru am putut să dezvăluim că prunele uscate promovează retenția bacteriilor benefice în întreg colonul, ceea ce poate să reducă riscul de apariție a cancerului la colon.”
     
  3. Reduce riscul apariției cancerului la sân în postmenopauză – un studiu care a implicat 51823 de femei aflate în postmenopauză a sugerat că includerea în dietă a unor fructe și cereale bogate în fibre poate să aibe un rol în reducerea riscului de apariție a cancerului la sân.
 
Citește mai mult despre prunele uscate pe 5Fructe.Ro:
 
Caisele uscate - ce beneficii aduc pentru sănătate?
Beneficiile caiselor uscate
  1. Avantajul caiselor uscate este că pot fi consumate chiar și de cei care suferă de afecțiuni ale stomacului sau ale ficatului, caisele proaspete fiindu-le acestora neindicate deoarece pot provoca tulburări digestive sau biliare (arsuri, deranjament etc.).¹
  2. Conținutul bogat în minerale face din caisele uscate aliatul important pentru combaterea anemiei provocate de lipsa fierului din organism. Așadar putem avea un orgsnism sănătos consumând un tratament cu caise deshidratate timp de 15 zile: se pun la muiat circa 10 – 15 caise confiate pentru o jumătate de oră pentru a fi bine hidratate și se consumă la cina, ideal ar fi ca singur aliment,însă se poate folosi cu pâine prăjită pentru a oferi sațietate.
  3. Caisele uscate stimulează digestia, datorită substanțelor alcaline pe care le conțin, așadar este bine să le consumăm cu o jumătate de ora înainte de mesele principale.
 
Citește mai mult despre caise uscate accesând următorul articol pe 5Fructe.Ro:
 
Fructe uscate exotice – beneficii și proprietăți
Fructele uscate exotice reprezintă o prețioasă sursă de vitamine în perioada anotimpului rece chiar și într-o ceașcă de ceai. Voi trata cele mai comune fructe tropicale și mediteraneene din alimentația noastră: lămâiul și portocalul.
Lămâiele
Lămâiul (Citrus Limon, din familia botanică Rutaceae) este originar din India, cunoscut din cărțile vedice sub numele de “nimbuka”. Arabii l-au preluat și l-au denumit “limun”, găsindu-și o a doua patrie în partea sudică a Mediteranei, iar în Europa a pătruns abia pe la mijlocul secolului al XV-lea.
Recomandările terapeutice ale lămâiului sunt impresionante, căci de la acest fruct exotic poate fi utilizată atât pulpa fructului pentru suc (limonadă sau în combinație cu alte fructe), cât și coaja (în uz intern: folosit pentru aromă - la preparatea prăjiturilor sau ca fruct uscat în pliculețele din ceaiul de lămâie și extern: în cosmetică, pentru prepararea uleiului esențial sau a acidului citric).
 
Promo non-stop!
Top 10 fructe uscate
Consumul de fructe uscate poate să aducă foarte multe beneficii organismului uman prin conținutul lor bogat de vitamine, micoelemente și diverse substanțe nutritive. Care este deci topul celor 10 fructe uscate?
 
Stafide
Stafidele sunt struguri stafidiți, foarte folositoare nutritiv, având proprietăți pectorale de calmare a tusei. Pot fi folosite cu rezultate garantate după ce au fost lasate la muiat în apă calduță timp de 20 de minune. Stafidele aurii sunt stimulente, iar cele de culoare închise – stafidele brune sunt astrigente datorită taninului pe care îl conțin și în mod deosebit tonice, având un conținut bogat de acizi organici, minerale: sodiu (2 mg /100 de g de stafide), potasiu (255 mg / 100 g de stafide), fier, calciu, fosfor; dar și vitamine (A, B1, B2, B3 – niacină și C).
 
Citește mai mult despre fructe uscate accesând următorul articol: Top 10 fructe uscate
Fructele uscate – specificațiile grupării lor
În cartea „Fructele și legumele – factori de terapie naturală”, scriitorii Mircea Alexan și Ovidiu Bojor prezintă fructele după clasarea lor pe grupe, anume:
  1. Grupa fructelor sămânțoase (exemple: mărul, părul, gutuiul etc.),
  2. Grupa fructelor sâmburoase (prunul, cireșul, vișinul, caisul, piersicul, migdalul, etc.),
  3. Grupa arbuștilor și plantelor ierboase fructifere (coacăzul roșu și negru, murul, fragul, afinul, zmeurul, căpșunul și agrișul),
  4. Grupa fructelor uscate (alunul, castanele comestibile, nucile și arahidele)
  5. Grupa fructelor exotice (lămâiul, portocalul, mandarinul, smochinul, curmalul, măslinul și altele)
  6. Vița-de-vie.
Chiar dacă și celelalte fructe (care apar potrivit acestei clasificări în funcție de specificul lor comun, fie după aspectul fructului, sâmburelui sau al semințelor pe care le conțin etc.) pot fi conservate și uscate natural sau la temperaturi ridicate în instalații cu spații adecvate și specializate; gruparea fructe uscate subliniază în primul rând caracterul comun al fructelor menționate ca făcând parte din această grupă, și anume: faptul că de la toate aceste fructe diferite din punct de vedere botanic, caracterul comun este dat de comestibilitatea sâmburelui, foarte bogat în elemente nutritive și cu un conținut redus de apă. Așadar grupa fructelor uscate, așa cum le-am exemplificat în parantezele de mai sus, au valoare nutritivă mare și sunt bogate în săruri de potasiu, fier, calciu, fosfor, vitaminele B1 și B2, grăsimi vegetale și proteine. Nucile au cel mai ridicat conținut de grăsimi (63 g / 100g de nuci), iar proteine 15 g / 100 g nuci.
 
Citește mai multe despre fructe uscate pe 5Fructe.Ro accesând următorul articol:
Fructele uscate – metode de conservare
Fructele uscate se obțin printr-o metodă de conservare, bazată pe principiul eliminării parțiale a apei din fructe. Prin acest procedeu se reduce apa la 10 – 25 %, se concentrează zahărul, acizii și toți nutrienții pe care îi conțin fructele. Astfel durata de păstrare a fructelor uscate este mai mare. Acestea pot fi servite la micul dejun împreună cu cereale sau se pot folosi la prepararea ceaiurilor.
Pot fi uscate următoarele fructe:
În general, din 100 kg fructe uscate proaspete se obțin 10 kg fructe uscate în cazul fructelor cu semințe, iar pentru cele sâmburoase 25 – 30 kg.
 
Created in 0.2252 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.